SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Välkommen till Truppgymnastiken i SGSF!
Truppgymnastik är en av de former av gymnastik som föreningen har att erbjuda. Vi har idag omkring 300 aktiva truppgymnaster som tränar i någon av våra grupper i Södertäljes idrottshallar.
 
Truppgymnastik börjar man med i SGSF hösten det år man fyller 6 år. I SGSF är grupperna indelade efter ålder och egen ambition. Från 10 år ges det även möjlighet för de gyamnster som klarar av vissa svårare övningar att byta till ett lag som är nivå indelat. Från och med 13 år kan gymansterna som klarar av kunnskapskraven byta till RT laget som tävlar riksmästerskap.
 
I truppgymnastiken jobbar vi i SGSF med en hållbar proggresion där gyamnsterna börjar med att lära sig grunderna ordentligt, och sedan långsamt lära sig nyare och svårare vålter med tiden för att minimera skador och påstressad proggression.
 
Vad är truppgymnastik?

I truppgymnastik tränar och tävlar man i lag. Varje lag består i SGSF av ca 15-25 gymnaster. Fristående, tumbling och trampett är truppgymnastikens tre grenar:

 

Fristående

Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående-program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

 

Tumbling (matta)

Här genomförs olika serier bestående av akrobatiska öveningar och volter. Vid en äldre åler och högre kunskapsnivå genomförs dessa övningsserier på ett sviktande golv. Detta golv heter tumblinggolv.

 

Trapett (hopp)

I denna gren genomförs övningar och volter på trampett, med eller utan hoppbord. 

 

 

Grupp-/träningsstruktur
2019-11-18 09:09


Inom Truppsektionen har grupp-/träningsstrukturen setts över inför vårterminen 2020. Detta för att delvis kunna schemalägga träningarna på bästa sätt i och med träningarna i GF-hallen men även för att tydliggöra en gymnasts ”resa” under åren som gymnast inom SGSF.

 

I GF-hallen kommer det att vara flera grupper som tränar samtidigt, de tränar i så kallade storgrupper. Detta för att så många gymnaster som möjligt ska kunna få ta del av de träningsmöjligheter som ges i GF-hallen, men det är även ett väldigt bra sätt för gymnasterna och ledarna att inspireras av varandra mellan grupperna.

 

Bilden nedan visar den nya grupp-/träningsstrukturen, en struktur som gör det möjligt att ta in nya gymnaster och samtidigt utveckla den enskilda befintliga gymnasten. Gymnasten kommer naturligt att följa sin grupp. Byte av grupp sker endast om gymnasten själv vill öka sin träningsmängd och kan då byta till en fortsättningsgrupp, eller klarar kunskapskraven för att börja i en UT-grupp (UT=Ungdomstrupp). Eftersom gymnasten följer sin grupp kommer även svårighetsnivån och utmaningarna öka i takt med gymnasternas utveckling. Varje gymnast ges möjlighet till utveckling utifrån sin nivå, men fokuset kommer alltid ligga på grunder och korrekt utförda övningar innan gymnasten testar på svårare övningar.


Trupp Basic:                          tränar 1 gång/vecka, 1,25 timmar

Trupp Basic fortsättning:         tränar 2 gånger/vecka, 1,25 timmar per tillfälle

FT (Föreningstrupp):               tränar 1 gång/vecka, 1,5 timmar

FT Fortsättning:                      tränar 2 gånger/vecka, 1,5 timmar per tillfälle

UT:                                       tränar 2-3 gånger/vecka, 1,5-2 timmar per tillfälle

UT (tävlar riks):                      tränar 3 gånger/vecka, 2-3 timmar per tillfälle

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Södertälje GSF, 10/06 10:59 
Södertälje GSF, 10/06 10:56 
Södertälje GSF, 22/03 15:20 
Södertälje GSF, 21/02 16:07 
Södertälje GSF, 14/02 09:20