Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Rytmisk Gymnastik (RG)

Rytmisk gymnastik är en kvinnlig sportgren, där gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik. Det finns fem olika handredskap: rep, tunnband, boll, käglor, band.  Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm. Under alla program ska handredskapen vara i kontinuerlig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. De estetiska rörelserna, inlevelse i musiken och sättet att presentera kombinationen gör Rytmisk gymnastik till en gren som genom sina oändliga variationsmöjligheter fascinerar såväl utövare som publik.


Vi har 2 indelningar när det gäller Rytmisk Gymnastik! 

RG Dance och Klassisk RG!


RG Dance I RG Dance tränar vi rytmisk gymnastik med fokus på dans, uppvisning och tävling i grupp. Vi använder de fem handredskapen, boll, band, rep, käglor och tunnband, och vi tävlar enligt RG:ns alternativa bedömningsreglemente som fokuserar mer på dans, rytm och samspel och mindre på svårigheter. Vi tränar styrka, vighet, kroppskontroll, mattövningar och dans och lär in program till uppvisning eller tävling.

RG Dance passar killar och tjejer, från 10 år (födda -08 ) som vill träna gymnastik, jobba med handredskap, dansa, uppvisa och tävla i grupp och som vill träna 1-2 gånger per vecka. Våra pass ger allsidig träning och går utmärkt att kombinera med andra idrotter.

 

Vi har två nivåer, nybörjare och fortsättning.

I nybörjargrupperna har vi inga krav på förkunskaper eller särskilda kläder eller utrustning.

I fortsättningsgrupperna bör man ha gått en eller ett par terminer på gymnastik och man behöver skaffa den lila dräkt och svarta byxor som är vår truppklädsel.

 


Klassisk RG är den disciplinerade träningen i RG. Det är alltifrån att träna på att träna som att träna för att tävla. Ålder 6 år och uppåt. I klassisk RG finns tävlingsgymnastiken på FIG reglementet 

26 Maj Regionstävling 2 i Lindesberg
2018-06-15 08:26

Härlig sommardag i Lindesberg och det blev en hel del medaljer till SGSF gymnaster.

Förmiddagen tävlade PVU klassen, miniorklassen, ungdomsklassen och ungdomstrupper

 

I ”På väg upp klassen” 1:a Ida Kalbori, 2:a Alicja Pochec, 3:e Amelia Nilsson, 4:e Rawan Zaqdah

I Miniorklassen2:a Julia Sheltagh, 4:e Lova Azrak-Bäsén, 5:e Dagny Lindgren

I ungdomsklassen 4:e Nathalie Enderin, 5:e Niina Löf, 8:e Sienna Chauca

 

På eftermiddagen tävlade Perjunior, junior, senior, DTQ och juniortrupper. Det blev fina resultat även under eftermiddagen.

 

I Pre-juniorklassen 3:a Malva Guteland-Beiming, 5:e Leia Plahn, 6:e Alice Hellgren

I juniorklassen 3:a Anna Eklund, 5:e Lova Drexel, 7:e Victoria Eliasson.

I seniorklassen 4:e Kaja Kresimon, 12:e Julia Andersson-Garcia

Ungdomstrupp Brons

Juniortrupp Silver

Duo med Anna Eklund och Lova Drexel Guld

Alla gymnaster kämpade bra och vi är mycket stolta över dem!

RG – Uppvisning och Wibergscupen 28 april
2018-06-13 14:10

Traditionsenligt varje vår har RG en uppvisning och en liten klubbtävling.

I uppvisningsdelen visar i stort sett alla grupper ett gemensamt program/grupp, det var bra program och publiken klappade i takt.

Sonja Wiberg var på plats både som domare och prisutdelare. De flesta av våra RG gymnaster gör sitt eget tävlingsprogram vilket brukar vara väldigt uppskattat att få vara kreativ. 

RG – Södertälyeah RG Cup 14 April
2018-06-11 08:27

Det är andra gången som Södertälje ordnar en egen inbjudnings tävling och den växer.

Mycket trevlig dag i Östertäljehallen med tävlande gymnaster från SGSF, GF Uppsalaflickorna och Solflickornas GF. Flera fina medaljvalörer delades ut till våra SGSF gymnaster.

10 Februari Regionstävling 1 i Stockholm
2018-04-03 09:17

Solig dag i Stockholm och våra SGSF gymnaster gjorde sitt bästa för att prestera fina resultat.

PVUklass: Guld till Agnes Falkenwing och delad silverplast till Alicja Pochec och Sofia Jonsson

Miniorklass: Guld till Julia Sheltagh

Ungdomsklass: som bäst blev Nathalie Enderin 5:e plats och Milla Sjöstrand 8:e

Pre-juniorklass: som bäst blev Leia Plahn 4:e plats och Alice Hellgren 5:e plats

Juniorklassen: Brons till Anna Eklund

Seniorklassen Brons till Kaja Kresimon

Juniortruppen fick en fin silvermedalj.

Alla kämpade bra från SGSF och vi ledare är stolta över alla våra gymnaster oavsett om man tar medalj eller inte.

Miss Valentine 2018
2018-03-14 08:57

Miss Valentine 2018

Den 15 till 18 februari var RG-gymnasterna Kaja Kresimon, Anna Eklund och Tindra Laukkanen på den internationella tävlingen Miss Valentine i Tartu Estland. Det var tjejernas första internationella tävling och den första på några år som RG-sektionen deltar i. Då RG är en relativt liten disciplin i Sverige är det många junior och senior gymnaster som väljer att tävla utomlands för att få större erfarenhet och annat motstånd. Vi reste dit tillsammans med en stor delegation från GF Uppsalaflickorna och en gymnast från Landskrona KvGF. Tävlingen Miss Valentine är en stor tävling med över 1000 deltagande gymnaster från hela Europa där Ukrainas och Rysslands bättre gymnaster också deltar. Tävlingen sänds live på youtube och har en stor publik även där. 

 

Vi flög dit tidigt på torsdag morgon och Tindra skulle tävla i grenen tunnband redan någon timme efter att vi anlänt till hallen i Tartu, hår och smink fick därmed fixas på flygbussen. Tindras första gren var lite nervös men hon klarade sig ändå med bravur med tanke på att det var hennes första tävling internationellt. Näst på tur var Kaja som också började med tunnband och hon körde ett ganska stabilt program men det märktes även på henne att det var lite nervöst första gången på en internationell tävling. Efter tävlingen var vi alla väldigt trötta och tog bussen till hotellet för middag, medan Anna stannade kvar med Uppsala för podiumträning. 

 

På fredagen tävlade Tindra och Kaja i grenen boll och Anna skulle tävla i sin första gren vilket också var boll. Några oturliga missar i alla program men tjejerna presenterade sig fint på mattan och visade på fin utstrålning. Vi avslutade kvällen med en tur i köpcentret där vi bodde för att köpa lite snacks och sedan åt vi middag på hotellet innan vi sa godnatt. Det visade sig under resan att Anna var en hejare på engelska och hon hade inget problem att göra sig förstådd vilket de andra tjejerna kunde dra nytta av när jag inte fanns i närheten. 

 

På lördagen skulle Anna tävla i tre grenar, tunnband, käglor och band. Tindra och Kaja hade dagen ledigt och kunde titta på tävlingen från läktaren. Anna hade köpt en ny dräkt dagen innan som gjorde sig fint på mattan i hennes kägelprogram. Annas bästa program blev tunnband där hon körde stabilt och med stark utstrålning, programmet belönades med 8,05 poäng vilket var en väldigt bra poäng för Anna. Anna tävlade i FIG-klassen vilken är den högsta klassen på tävlingen. Tindra och Kaja tävlade i non-FIG klassen, dock med samma bedömning som i FIG-klassen. Kvällen avslutades med middag på restaurang tillsammans med Uppsalas gymnaster. 

 

På söndagen skulle Tindra och Kaja tävla sina sista grenar, käglor och band. Nu märktes det att tjejerna var lite trötta efter de intensiva dagar som vi haft och vi skulle även åka direkt till flygplatsen efter Kajas sista program. Tindra hade några oturliga missar i sina program och hennes bästa poäng under tävlingen blev i tunnband. Tindra var väldigt inspirerad efter tävlingen att komma hem och träna på nya saker då hon sett många duktiga gymnaster på tävlingen. Kaja körde ett jättebra kägelprogram och fick sin högsta poäng. Bandet trasslade oturligt nog och när Kaja klivit av mattan stod bussen redan och väntade på oss. Så hon fick springa med dräkten på för att vi skulle hinna till flyget. Sedan fastnade Kaja i säkerhetskontrollen på grund av alla stenar som fanns på dräkten, men efter en liten undersökning fick hon komma med planet. 

 

Allt som allt var det en jätterolig resa och en bra erfarenhet för alla till framtiden. Det är inte lätt för tjejerna att gå ut på mattan med det motstånd som andra länder bjuder på, men de gjorde det med bravur! 

 

Från en stolt tränare,

Malin 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen