SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Välkommen till Truppgymnastiken i SGSF!
Vi har idag omkring 300 aktiva truppgymnaster som tränar i någon av våra grupper i Södertäljes idrottshallar.

Truppgymnastik är en av de former av gymnastik som föreningen har att erbjuda - vill du veta mer om vad truppgymnastik är för något, se "Vad är truppgymnastik?".

I truppgymnastik kan du som tidigast börja det året du fyller 6 år. Om du vill börja tidigare så är du välkommen att lära dig grunderna inom gymnastiken i våra Bamsegrupper.

Våra grupper följer riktlinjer och mål för varje steg för att kunna erbjuda varje gymnast utveckling. 

Vad är truppgymnastik?

I trupp tävlar man i tre olika klasser: manlig, kvinnlig och mixed. Varje trupp består av 6-16 gymnaster. Man tävlar i tre grenar: fristående, tumbling och trampett. En mängd olika trupptävlingar med många deltagare genomförs på riks-, region- och distriktsnivå. Antalet deltagande trupper har ökat markant de senaste åren, främst på ungdomsnivå.


Fristående

Truppen genomför ett program till musik på en golvyta av 14x20 meter. Ett fristående-program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.


Tumbling

Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett sviktande golv. Golvet är ca 14 meter långt och 2 meter brett.


Trapett

I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna ska visa upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel dubbla volter med 2,5 skruv.


Bedömning

Alla tävlingar bedöms av en domarpool för varje gren. Domarpoolen består av fyra poängdomare. Varje domare dömer enskilt vad han/hon ser. Därefter skickas de enskilda bedömningarna över till en överdomare, som sedan räknar ut poängen för den aktuella tävlingsgrenen. Domarna bedömer svårighet, komposition och utförande i respektive gren.


Källa: Svenska Gymnastikförbundet

Grupp-/träningsstruktur
2019-11-18 09:09


Inom Truppsektionen har grupp-/träningsstrukturen setts över inför vårterminen 2020. Detta för att delvis kunna schemalägga träningarna på bästa sätt i och med träningarna i GF-hallen men även för att tydliggöra en gymnasts ”resa” under åren som gymnast inom SGSF.

 

I GF-hallen kommer det att vara flera grupper som tränar samtidigt, de tränar i så kallade storgrupper. Detta för att så många gymnaster som möjligt ska kunna få ta del av de träningsmöjligheter som ges i GF-hallen, men det är även ett väldigt bra sätt för gymnasterna och ledarna att inspireras av varandra mellan grupperna.

 

Bilden nedan visar den nya grupp-/träningsstrukturen, en struktur som gör det möjligt att ta in nya gymnaster och samtidigt utveckla den enskilda befintliga gymnasten. Gymnasten kommer naturligt att följa sin grupp. Byte av grupp sker endast om gymnasten själv vill öka sin träningsmängd och kan då byta till en fortsättningsgrupp, eller klarar kunskapskraven för att börja i en UT-grupp (UT=Ungdomstrupp). Eftersom gymnasten följer sin grupp kommer även svårighetsnivån och utmaningarna öka i takt med gymnasternas utveckling. Varje gymnast ges möjlighet till utveckling utifrån sin nivå, men fokuset kommer alltid ligga på grunder och korrekt utförda övningar innan gymnasten testar på svårare övningar.


Trupp Basic:                          tränar 1 gång/vecka, 1,25 timmar

Trupp Basic fortsättning:         tränar 2 gånger/vecka, 1,25 timmar per tillfälle

FT (Föreningstrupp):               tränar 1 gång/vecka, 1,5 timmar

FT Fortsättning:                      tränar 2 gånger/vecka, 1,5 timmar per tillfälle

UT:                                       tränar 2-3 gånger/vecka, 1,5-2 timmar per tillfälle

UT (tävlar riks):                      tränar 3 gånger/vecka, 2-3 timmar per tillfälle