Vi ber om ursäkt för röran, vi håller på att uppdatera hemsidan!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södertälje Gymnastik och Sportförening
Gymnastik

Rytmisk Gymnastik (RG)

I SGSF erbjuder vi två varianter av Rytmisk Gymnastik! 

 

Klassisk RG

Klassisk rytmisk gymnastik är en kvinlig gymnastikdiciplin där gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik. Det finns fem olika handredskap: rep, tunnband, boll, käglor, band.  Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm. Under alla program ska handredskapen vara i kontinuerlig rörelse samt i harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet. De estetiska rörelserna, inlevelse i musiken och sättet att presentera kombinationen gör Rytmisk gymnastik till en gren som genom sina oändliga variationsmöjligheter fascinerar såväl utövare som publik. Den klassiska RGn är den disciplinerade träningen i Rytmisk gymnastik, samt är en av idrotterna på de olympiska spelen (OS).

 

I SGSF erbjuder vi klassisk RG från 6 års ålder, och då börjar man med att träna och lära sig sporten innan man sedan kan börja tävla. Tävlingarna genomförs både individuellt samt i par, trio eller grupp.

 

RG Dance 

I RG Dance tränar vi rytmisk gymnastik med högre fokus koreografi och dans och jobbar mest i duo, trio eller trupper. Vi använder de fem handredskapen, boll, band, rep, käglor och tunnband, och vi tävlar både digitalt och fysiskt enligt RG:ns fria reglemente. Vi tränar styrka, vighet, kroppskontroll, mattövningar och dans och lär in program till uppvisning eller tävling. 

 

RG Dance passar killar och tjejer från 9 år som vill träna gymnastik med handredskap, dansa, uppvisa och tävla i grupp. Våra pass ger allsidig träning och går utmärkt att kombinera med andra idrotter.

 

Nybörjare börjar med att träna 1-3 terminer en gång per vecka och det finns inga krav på att köpa dräkt eller utrustning. Vi uppvisar och tävlar på föreningsnivå.

 

I fortsättningsgrupperna tränar vi två gånger i veckan och börjar uppvisa och tävla digitalt och fysiskt utanför föreningen. Då behöver gymnasterna köpa vår truppdräkt och kjol.

 

 

 

3rd Friendship Cup - Alkmaar Nederländerna
2019-04-08 11:16
Den sista helgen i mars åkte ett gäng gymnaster från GF Uppsalaflickorna och Södertälje GoSF till Alkmaar Nederländerna för att delta i 3rd Friendship Cup. Med oss hem fick vi oväntat både årets första solbränna, flertalet pokaler och medaljer samt kunskapen att de i Nederländerna äter strössel till
frukostmackan.

Med på resan var Evelina Gommel, Emma Göransson, Olivia Teixeira, Ida Önnegren, Angelina Ekström, Elina Sheremey från Uppsalaflickorna samt Anna Eklund, Agnes Hagberg, Tindra Laukkanen och Viktoria Eliasson från Södertälje. Tränare var Malin Hed och Lilie Gommel. Vår första dag anlände vi till ett soligt
Alkmaar och då vi hade hela dagen ledig och hallen var stängd, så fick tid att strosa runt och se den fina staden. Det var över 17 grader varmt och Alkmaar var en pittoresk liten stad som gjord för en promenad i solen.

På lördagen var det så dags att börja tävla och först ut för dagen var juniorer B-klass som skulle köra två valfria program. Vi anlände till en stor och luftig arena med både hall för AG, trampolin och RG! 
Mycket imponerande anrättning. De som tävlade i juniorer B var Agnes Hagberg, Tindra Laukkanen, Viktoria Eliasson och Elina Sheremey. För alla utom Tindra var det den första internationella tävlingen och den stora utmaningen låg i att hålla nerverna på plats. Förutom Sverige tävlande bland annat Ukraina,
Ryssland, Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Nya Zeeland samt Belgien och de bjöd alla på gott motstånd. I juniorer B-klass flickor födda 2004 lyckades Agnes efter två jämna körningar ta hem tredje platsen, i grenen rep knep hon guldet och i käglor blev det ett silver. En väldigt bra dag för Agnes! 

I juniorer B-klass flickor födda 2005 var det nästan 30 tävlande denna dag. Tindra körde ett stabilt repprogram och ett kägelprogram utan missar. Detta resulterade i en tredje plats totalt, guld i rep och silver i käglor med fina 11,1 poäng! För Viktoria blev det en nervös dag, men hon kämpade på trots detta
och visade fina svårigheter på mattan. Elina tävlade bland flickor födda 2006 och slutade sjua totalt bland 17 tävlande. Bäst gick det i käglor där Elina fick den fina poängen 9,55 efter en elegant körning med fantastisk utstrålning. I käglor var Elina endast 0,05 från bronset.

Väldigt glada över dagens resultat bland juniorerna var det dags för seniorer B-klass och här skulle Anna Eklund, Olivia Teixeira och Emma Göransson ta plats på mattan. Det var 18 tävlande från bland annat Norge, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Polen och Belgien och det såg ut att bli en jämn match. För Emma var det hennes första internationella tävling som individuell gymnast, även om hon tidigare tävlat i trupp. I slutändan var det Emma som lyckades bäst och hon tog övertygande hem guldet i seniorklassen
efter två säkra program. Emma fick fina 12,05 i tunnband och tog guld även i den grenen och silver i grenen boll. Olivia körde ett tunnbandsprogram utan misstag och fick en fin poäng över 9, tyvärr blev det sedan några missar i bollprogrammet. Anna hade otur med tunnbandet som flög iväg utanför
mattan men körde i övrigt ett säkert program, några små missar i käglor blev det men överlag ett stabilt intryck. Totalt slutade Anna på en 9de plats och Olivia på 11e.

Vi kunde sedan åka tillbaka till hotellet för en välförtjänt vila! På söndagen var det dags för juniorer och seniorer A-klass. Här tävlade Ida Önnegren, Angelina Ekström och Evelina Gommel. Först ut var Ida som började bra med två jämna program i rep och boll. Mot slutet av dagen var dock Ida, som var förkyld,
helt slut vilket visade sig i käglor där det blev en del missar. Näst på tur var Angelina och målet för dagen var att vara lugn på mattan och minimera misstagen. Det började lite skakigt med boll där det blev en
del tapp, sedan återhämtade hon sig i rep som var mer stabilt och slutligen ett mycket väl genomfört kägelprogram med den fina poängen 10,75. Totalt slutade Angelina 10de och Ida 12a. Pallplatserna i denna klass togs av tre gymnaster från Pole Calais, Frankrike.

I seniorernas A-klass hade vi en deltagande gymnast och det var Evelina Gommel. Evelina var taggad på att visa sig internationellt efter en tidigare skadeperiod och en lång rehabperiod. Och det märktes på mattan att Evelina var där för att jobba! Både boll och tunnband satt där de skulle med en poäng över 10 i båda redskapen och inga missar. I käglor blev det en liten miss men trots detta stannade Evelina även här över 10 i poäng och hon var mer än nöjd med dagen. Vann gjorde Anastasiia Bezrukova från Ryssland efterföljd av Kazakstan på andra och tredje plats. Evelina placerade sig totalt på en 12e plats.

Vi hade en väldigt trevlig vistelse i Holland och både staden och tävlingen tog emot oss väl! Vi fick även stifta nya bekantskaper med tränare och domare från andra länder, och vi blev inbjudna till flera tävlingar framåt. Ett glatt gäng fick kämpa för att få plats med pokaler, medaljer och lite shopping i väskorna på vägen hem.
Vi kommer tillbaka nästa år!
//Malin och Lillie
RG - Riksserie 1 i Lindesberg 23-24/3.
2019-03-28 08:53

På Lördagen var det Juniorerna och Fria klassen som tävlade.

Först ut var Natalia (hon går på Lindesbergs RG gymnasium) som tävlade i Fria

klassen Senior i redskapen TB och Band.

Sedan var det dags för Junior Bas grupp 1 där Sofia, Olivia och Leia tävlade.

Direkt efter gick Junior Bas grupp 2 ut på golvet där Gita, Rebecka, Viktoria och

Alice tävlade.

 

Tjejerna var nervösa men taggade, alla gjorde sitt bästa och med ett glatt humör.

Bäst gick det för Leia som kom på en 5:e plats.

Det var flera stycken av dessa tjejer som tävlade på Riks nivå för första gången och det var lite

extra nervöst för ALLA Juniorer som hade nya REP program som ingen hade hunnit tävlat i.

Denna termin har blivit försenad eftersom Regionstävling 1 brukar vara första tävlingen innan man tävlar på Riksnivå. Regionstävlingen äger rum i april.

 

Efter 10 min paus så startade Junior FIG ut på golvet där vi hade Agnes och

Tindra som tävlade för första gången i den högre klassen.

När sekretariatet skulle räkna ihop poängen för Junior FIG och Senior Duo så kraschade

systemet och inga medaljer kunde delas ut, men våra tjejer tog det bra och kunde

till och med skratta lite när jag sa:

-          Ni är i alla fall i topp tolv (12 tävlande) av Sveriges bästa Juniorer i Sverige :))

Resultatet kom senare på kvällen och då visades att tjejerna hade gjort en bra

insats och Tindra tog hem brons medaljen och Agnes slutade på en fin 8:e plats.

 

På Söndagen blev det dags för Seniorerna, först ut var det Anna som tävlade för första gången som Senior och hade själv tagit det tuffa beslutet att satsa på Senior FIG.

Det var mycket nerver denna dag, för det är tufft att gå ut på tävlingsmattan och

förträna tillsammans med Sveriges alla bästa RG gymnaster.

Det gick bättre för varje redskap och hon slutade på en fin 8:e plats av 12 tävlande.

Sedan var det dags för Duo Senior och då var det dags för RG Gymnasietjejerna Sofia och Jenny som knep 2:a platsen.

 

TACK till alla gymnaster och föräldrar som var med :))

Annelie

RG - SVEALANDSMÄSTERSKAPEN 1 DEC
2018-12-17 09:02

SGSF var i år arrangör för Svealandsmästerskapen. Det är en kvaltävling från årets Regionstävlingar. Tre gymnaster/klass kvalificerar sig och man  räknar på gymnasternas två bästa placeringar från tävlingarna under året.

 

Ungdomsklass Sienna Chauca, Niina Löf och Nathalie Enderin hade kavlat till Svealandsmästerskapen. Nathalie framförde rena program med enstaka tapp i käglor och tog bronset. Sienna 5:e på och Niina 7:e.

 

Prejuniorklassen hade Leia Plahn och Alice Hellgren kvalat in. Leia framförde rena program med fåtal tapp i käglor och ett väldigt fint bollprogram och tog silvret.

Alice genomförde ett väldigt fint kägelprogram men hade lite otur i bollprogrammet och slutade på en 5:e placering. 

 

Juniorklassen tävlade Anna Eklund som tog guld i Svealandsmästerskapen och detta var även hennes sista tävling som junior, stort Grattis! Tindra Laukkanen tog brons och Agnes Hagberg 6:e.

 

Minicupen för miniorer medverkar i DTQ och trupp och i DTQ tog Alicja Pochec och Amelia Nilsson guldet. I miniortrupp ställde två SGSF miniortrupper upp och tog guld och Silver.

 

Ungdomstrupp tävlade för SGSF och där tog våra ungdomstrupper guld i fristående och tunnband,

 

Bra kämpat tjejer!

SVENSKA CUPEN 2018 i Lindesberg 24-25 november
2018-12-04 08:16

Så har en intensiv helg i Lindesberg kommit till sitt slut. Vi hade tre ungdomar och tre juniorer som tävlade i Ungdomscupen och Svenska cupen. 

 

Alice, Leia och Malva tävlade i Ungdomscupen tillsammans med övriga landets 2006:or. Bland 17 gymnaster lyckades Leia bäst och tog sig till final efter två redskap och slutade sedan efter fyra redskap på en fin sjunde plats! Både Alice och Malva gjorde en bra tävling där vi ser fina framsteg men det räckte inte till final denna gång. 

 

Från juniorerna hade Anna och Agnes kvalat in bland landets 15 bästa juniorer och Tindra blev uttagen som ”wild card” efter sin vinst i Riksserien Bas. Och vilken tävling tjejerna gjorde! Agnes klarade alla kast och ADs, Anna körde fyra jämna program och slutade sjua. Tindra visade att hon hörde hemma på tävlingen genom att ta silvret i mångkampen! 

 

Anna gick till final i tunnband och boll och fick ett fint brons i tunnbandsfinalen. Tindra gick till final i tunnband, boll och käglor där hon knep bronset i käglor. 

 

En härlig helg med en del äventyr som bland annat bestod i att Alice vann en stor korg med saker på julmarknaden, Agnes blev utan säng på hotellet, Malin och Sofie sov i bastun och vi fick vänta två timmar på middag. Det är som det ska vara på en tävling alltså, lite kaos! 

 

Vi är väldigt stolta över alla gymnaster!

 

Hälsning Sofie Enderin medföljande tränare och Malin Hed medföljande domare 

RG - Riksserie 4 i Kristianstad 9-11 november
2018-12-03 08:11

Från Södertälje tävlade 7 juniorer. Anna Eklund kämpade med sina tre program och slutade på en sjunde plats i Junior FIG. Tindra Laukkanen kom tvåa detta riks men kammade hem guld pokalen för hela riksserien sammanräknat i Junior bas. Agnes Hagberg slutade på en fin fjärde plats i junior bas. Linnea Eriksson tävlade sitt andra riksserie och tävlade stabilt i sina två program. Olivia Lindgren och Sofia Mats  tävlade sitt första riks i junior bas och genomförde en stabil tävling.

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Södertälje GSF, 28/06 10:05 
Södertälje GSF, 10/06 10:59 
Södertälje GSF, 10/06 10:56 
Södertälje GSF, 22/03 15:20 
Södertälje GSF, 21/02 16:07